tiistai 19. marraskuuta 2019

Kuntastrategia




Yhteiskunnan hyvinvoinnin tulee perustua taloudelliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen. Ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti ja edistetään jokaisen terveyttä, toimintakykyä ja osallisuutta. Suomen hyvinvointistrategia "Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020" linjaa valtakunnalliset tavoitteet seuraavasti: hyvinvoinnin ja terveyden painottaminen kaikessa päätöksenteossa, terveyserojen kaventaminen, sosiaaliturvan rahoituksen turvaaminen ja ympäristön suojeleminen.

Janakkalan slogan kuuluu: elinvoimaa ja ylivertaisia asumismahdollisuuksia. Kunnalla tuntuu olevan kova panostus vastata juuri yritysten ja työikäisen väestön tarpeisiin. Video kuntastrategiasta esittelee kunnan arvot näin:
  1. Elinvoima vahvistaminen toiminnan perustana
  2. Asumismahdollisuudet
  3. Perheiden hyvinvoinnin lisääminen
  4. Esteettömät lähi- ja digipalvelut

Kunnalla on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden tavoitteista. Kuntastrategissa tulee ottaa huomioon:
  • Kunnan asukkaiden hyvivoinnin edistäminen
  • Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen
  • Kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet
  • omistajapolitiikka
  • henkilöstöpolitiikka
  • kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet
  • elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen. (Janakkalan kunta, 2019)


(Janakkalan kunta, 2019)





Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta. Kuntastrategian ottamisesta huomioon kunnan talousarvion ja -suunnitelman laatimisessa säädetään kuntalain 110 §:ssä. Kuntastrategia tarkistetaan vähintään kerran valtuuston toimikaudessa. (Kuntaliitto, 2017.)

Onnistuneessa kuntastrategiassa on huomioitu seuraavat tekijät: vuorovaikutusprosessi, aikajänne, valinnat, johtamisjärjestelmä ja arviointi. Vuorovaikutuksen tulee avoin joka suuntaan, niin ylhäältä alas, kuin alhaalta ylöspäinkin. Strategian työstämisen päämäärä ei ole kyseinen asiakirja itsessään vaan yhteinen ymmärrys. Aikajänteellä tarkoitetaan asioiden näkemistä laajassa mittakaavassa: historian, nykytilanteen ja tulevaisuuden linkittämistä yhdeksi jatkumoksi. Valtuuston tulisi pyrkiä turvaamaan edellisen valtuustokauden työn ja kehityshankkeiden jatkuminen. Valtuusto joutuu tekemään valintoja ja priorisointeja. Kaikkia toiveita ja ideoita ei voida toteuttaa ja valintojen tekeminen on osa strategista johtamista. Strategia ohjaa johtamisjärjestelmää. Vaikka strategiaa on syytä pitää aina työn lähtökohtana, on työssä oltava riittävästi liikkumavaraa toimiala-, yksikkö- ja tiimikohtaisille tulkinnoille ja ohjelmatyölle. Strategian toteutumista pitää myös arvioida ja mitata. (Kuntaliitto, 2017.)

Esimerkki Janakkalan kuntastrategiasta:

  • Nuoret ja nuoret aikuiset. Tavoite: Jokaiselle nuorelle 2. asteen koulutustutkinto ja sen jälkeen töihin / 3.asteelle jatko-opiskelemaan
  • Toimenpiteet ja vastuutaho: Työ- ja opiskelupaikan ulkopuolellla olevien nuorten yksilöity elämänhallinnan tukeminen (Nuorten työpaja -toiminnan vakinaistaminen), aktiivinen oppilaanohjaus koulussa
  • Vastuu: työllisyyskoordinaattori, nuorisopalvelupäällikkö, rehtorit
  • Resurssit: 1 nuorten työpajaohjaajan rekrytointi (jos halutaan, että kaikki nuoret pääsevät palvelun piiriin), opinto-ohjaajat (ei tällä hetkellä lisäresurssia)
  • Arviointimittarit: Työttömien nuorten määrä, kuinka moni nuori on nuorten työpajalla, kuinka moni päässyt työpajalta suunnitelmansa mukaan eteenpäin, kuinka moni nuori on jatkanut peruskoulusta toiselle asteelle. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)

Nuorten hyvinvointia käsitellään strategiassa siis melko yksipuoleisesti ja suppeasti niin toimenpiteiden, kuin niiden vaikuttavuuden arvioinninkin puolesta. Kuntapolitiikka onkin täynnä vaikeita valintoja ja Janakkalassa näyttää tällä hetkellä kohdentavan voimavarojaan mm. lapsiperheisiin ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen.


Janakkalan kuntastrategia ja hyvinvoinnin kehitys edellisellä valtuustokaudella


Janakkalan valtuustokauden 2013–2016 strategiassa oli yhdeksi tavoitteeksi asetettu kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen. Tavoitteena olivat mm. helposti saavutettavat kuntalaisten palvelut, helppo ja kattava sähköinen asiointi, ennaltaehkäisevä toiminta, kuntalaisten kannustaminen vastuunottoon hyvinvoinnista, aktiivinen työllisyyden hoito sekä innovatiivisuuteen ja kehittymiseen motivoiva johtaminen sekä palautteen järjestelmällinen hyödyntäminen. Lisäksi oli korostettu Janakkalan olevan terveysliikunnan edelläkävijä. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)

Vision toteuttamiseksi oli talousarviossa asetettu tavoitteet, joiden saavuttaminen mahdollistaa strategian toteutumisen. Tällaisia tavoitteita on ollut mm. toiminnan kehittämisessä ja vuosittaisten tavoitteiden kerrotaan pääosin toteutuneen hyvin. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)

Kunnan kehittämiskohteita edellisellä valtuustokaudella olivat työllisyyden parantaminen, väestön ikääntymisen haasteet ja vanhusten hoito, erikoissairaanhoidon siirtyminen yleisen terveydenhuollon piiriin terveyskeskuksiin, perhetyö, sosiaalityön painotuksen siirtyminen erityistason palveluista perustason palveluihin esim. lastensuojelussa, koulukeskusten tarveselvitys koulurakennusten ikääntyessä, tontti-, kaavoitus- ja maankäyttö sekä lasten ja vanhusten ruokahuollon parantaminen ja monipuolistaminen. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)

Hyvinvoinnin kannalta yksi keskeisimpiä onnistumisia kyseisellä valtuustokaudella oli perhekeskus. Perhekeskus on osa maamme hallituksen kärkihankkeita ja Janakkala on ollut ensimmäisten joukossa kehittämässä lapsille, nuorille ja perheille helposti lähestyttäviä, moniammatillisia palveluita eri elämäntilanteisiin, jossa palveluohjauksen kautta oikeanlainen ja oikea-aikainen tukimuoto löytyy mahdollisimman helposti. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)

Kuntastrategia valtuustokaudelle 2017 – 2020


Kunnan strategiassa linjataan kunnan tahto ja keinot rakentaa hyvinvoivaa ja tervettä kuntaa. Janakkalan voimassa oleva kuntastrategia hyväksyttiin 14.05.2018. Sen toteuttaminen ja seuranta on kytketty talouden ja toiminnan suunnitteluun osaksi vuotuista talousarviokäsittelyä. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)








Hyvinvointiin liittyviä tavoitteita on kirjattu kuntastrategiaan seuraavasti: lähi- ja digitaaliset palvelut ovat esteettömästi kuntalaisten saavutettavissa, hyvät harrastusmahdollisuudet saatavilla, monipuoliset liikkumisen ratkaisut, perheet voivat hyvin, hyvä työllisyystilanne, laadukas kasvatus ja opetus. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)

Lisäksi kuntastrategiaan on kirjattu seuraavat kaikkea toimintaa ohjaavat periaatteet: kuntalaiset ovat aktiivisia kehittäjiä kunnan asioissa, Janakkalassa on ennakoiva, innostava ja rohkea toimintakulttuuri, asiakaspalvelu on erinomaista ja hyvinvoiva henkilöstö on osaavaa. Edellä kuvatut linjaukset on otettu huomioon myös hyvinvointikertomuksen laadinnassa. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)



Kuntastrategian hyvinvointisuunnitelma on jaettu kuuteen pääkohtaan:

 

Hyvinvointisuunnitelmassa on eritelty tavoitteiden toteutumisesta vastaavat toimijat ja tahot, resurssit ja toiminnan arviointikeinot. Useisiinkaan toimintoihin ei oltu suuntaamassa lisäresursseja, vaan päämääränä on jo olemassa olevien rakenteiden entistä tehokkaampi hyödyntäminen. Suunnitelmassa on ainoastaan yksi harkinnanvarainen nuorten työpajaohjaajan rekrytointi, muille aloille ei ole suunniteltu lisää henkilöstöresursseja. Henkilöstön lisäämisen sijasta tavoitteena on tarjota nykyiselle henkilöstölle parempia työkaluja hyvinvoinnin parantamiseksi kunnassa. Esittelemme aihekohtaisesti myöhemmin eri alojen vastuutahoja, toimenpiteitä ja toiminnan arviointia. (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)


Hyvinvoinnin edistämisen erillisohjelmat ja -suunnitelmat



Janakkalan kunnan toimintaa ohjaavat kuntastrategian rinnalla useat suunnitelmat ja ohjelmat, joiden tavoitteena on kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen:

•Huolisieppari- malli

•’Hyvinvoiva ikäihminen’ –suunnitelma ikääntyneiden kuntalaisten hyvinvoinnin tukemisesta ja tarvittavien palvelujen järjestämisestä 2014 –2020

•Janakkalan elinvoimaohjelma 2016 – 2020

•Janakkalan kunnan esiopetussuunnitelma

•Esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma:

•Janakkalan perusopetuksen opetussuunnitelma

•Perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma

•Janakkalan kunnan strategia vuoteen 2025

•Janakkalan kunnan työllisyysohjelma 2017 – 2018

•Janakkalan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

•Janakkalan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen valvontasuunnitelma vuosille 2018-2021

•Janakkalan lukion opetussuunnitelma

•Janakkalan lukion opiskeluhuoltosuunnitelma

•Ketterimmät –Hämeenlinnan seudun työllisyysohjelma 2017 – 2025

•LAPE-ryhmä (Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevien terveyspalvelujen toimintaohjelma)

•Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevien terveyspalvelujen toimintaohjelma

•Terveydenhuollon Asiakas- ja potilasturvallisuussuunnitelma

•Työhyvinvoinnin kehittämissunnitelma 2017 - 2020

•Vammaispalveluiden toimintaohjelma vuosille 2017-2018

•VoimaaVanhuuteen projekti 2017-2020 (Janakkala - laaja hyvinvointikertomus, 2019.)


"Hyvinvointikertomus juontaa yhdestä kunnan tärkeimmistä tehtävistä, asukkaidensa hyvinvoinnin edistämisestä. Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Kunnan on myös seurattava asukkaittensa terveyttä ja hyvinvointia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä väestöryhmittäin sekä kunnan palveluissa toteutettuja toimenpiteitä, joilla vastataan kuntalaisten hyvinvointitarpeisiin." (Janakkalan Sanomat, 15.1.2019)
Janakkalan hyvinvointikertomus on monilta osin melko pinnallinen ja siitä löytyy myös puutteita. Toisia ihmisryhmiä on otettu huomioon toimenpiteitä myöten, mutta esimerkiksi mielenterveyden ongelmista kärsivien tai päihteidenkäyttäjien tai maahanmuttajien osuudet puuttuvat täysin.
Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020 -strategiassa on nostettu ekologinen kestävyys ja ympäristön suojeleminen yhdeksi kolmesta pääteemasta. Ylläolevasta kunnan antamasta lehdistötiedotteesta huolimatta Janakkalan strategiassa ei ole mitään ympäristöön tai ekologisuuteen viittaavaa.

Lähteet:


Kuntaliitto
Janakkalan laaja hyvinvointikertomus
Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020, 2010, Sosiaali- ja terveysministeriö.
Janakkalan Sanomat, 15.1.2019


 

1 kommentti:

  1. Janakkala siis kilpailee Espoon kanssa terveysliikunnan kunnallisella kilpakentällä! Janakkalassa on selvästi tilaa asua ja yrittää, etenkin lapsiperheille, joita houkutellaan erilaisilla palveluilla ja mielikuvilla.
    Ihmettelitte maahanmuutajien poissaoloa hyvinvointikertomuksesta. Ehkä heitä ei ole kylän raitilla näkynyt...

    VastaaPoista