tiistai 19. marraskuuta 2019

Perheiden palvelut Janakkalassa


 

Neuvola


Janakkalalaiset perheet saavat seksuaaliterveysneuvonta-, äitiys- ja lastenneuvolapalveluita sekä Turengin että Tervakosken terveysasemilla. Neuvolan perustoimintaa ovat määräaikaistarkastukset, terveysneuvonta, ryhmätoiminta ja rokottaminen.
Seksuaalineuvola tarjoaa apua ehkäisyyn, sukupuolitauteihin ja seksuaaliseen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Neuvontaa saa myös lapsettomuuteen liittyvissä kysymyksissä. Pienten lasten vanhemmille järjestetään ryhmiä, joissa saa vertaistukea ja valmiuksia vanhemmuuteen. Janakkalan kunnassa kaikki terveydenhoitajat toimivat kaikissa kolmessa neuvolatehtävässä.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen kasvua ja kehitystä neuvolatarkastuksilla. Neuvolat tekevät yhteistyötä varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa, jotka antavat neuvoloille tietoa lapsen arkeen liittyen.Perheitä tuetaan kasvussa vanhemmuuteen ja rohkaistaan vanhempia luottamaan omiin kykyihinsä ja voimavaroihinsa. Koko perheen hyvinvointia seurataan ja tuetaan. Neuvolassa jokainen perhe kohdataan yksilöllisesti, perhekeskeisesti ja luottamuksellisesti. Neuvolakäynnit ovat maksuttomia.

Äitiysneuvolakäynneillä tuleville vanhemmille tarjotaan tietoa raskaudesta, vauvanhoidosta, imetyksestä sekä synnytyksestä. Odotusaikana raskautta seurataan 8-10 neuvolakäynnillä. Käynneillä seurataan äidin, sikiön ja koko perheen hyvinvointia. (Janakkalan kunta, 2019.)


Varhaiskasvatus


Kunnan alueella on tajolla varhaiskasvatusta useissa kunnan päiväkodeissa, ryhmäperhepäivähoito-, perhepäivähoitopaikoissa ja yksityisissä päiväkodeissa. Päiväkoteja on kunnan alueella kymmenkunta. Janakkalassa on käytössä varhaiskasvatuksen tulosidonnainen palveluseteli, jolla yksityisen päivähoito maksaa asiakkaalle saman verran, kuin kunnallinen.

Varhaiskasvatus perustuu kunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Jokaiselle lapselle laaditaan yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma. (Janakkalan kunta, 2019.)

Opetus ja koulut


Janakkalassa alakouluja on yhdeksän ja yläkouluja kaksi. Yläkoulut toimivat lukioiden kanssa samoissa rakennuksissa. Pienimmässä koulussa opiskelee reilut 20 oppilasta ja suurimmassa lähes 500 oppilasta. Kunnassa toimii Janakkalan lukio, joka toimii kahdessa toimipisteessä: Tervakoskella ja Turengissa. Ammatillista koulutusta tarjoaa Kiipulan ammattioppilaitos.



Kunnalla on käytössään 2014 laadittu paikallisen perusopetuksen opetussuunnitelma.

Perusopetuksen paikallisia painotuksia ovat hyvä opetus, opetuksen digitalisointi, liikunnallisuus ja mediakasvatus. Esimerkkejä paikallisista opetuksen kehittämishankkeista ovat mm.

  • Turengin yhteiskoulussa alkanut liikuntaluokan pilotointi 2016. Janakkalan lukion Turengin toimipisteessä on urheilulinja. Jokaisella koululla on tarjolla vähintään yksi liikunnallinen kerho. Jokainen koulu on rekisteröitynyt valtakunnalliseen Liikkuva koulu -hankkeeseen.

  • Mediakasvatuksen oppimisympäristönä Janakkalassa on mm. yhteisöllisesti toimiva Tervakosken Seuratalon elokuvateatteri. Mukana sen toiminnassa ovat kulttuuritoimi, nuorten työpaja, nuorisotoimi, perusopetus ja lukiokoulutus. Tervakosken yhteiskoulussa on alkanut medialuokan pilotointi ja Janakkalan lukiossa mediapainotteisuus syksyllä 2016.

Janakkalan koulujen kunnia-asioita ovat hyvä opetus ja jokaisen oppilaan onnistumisen kokemukset. Janakkalan kouluissa vaalitaan yhteishenkeä ja luodaan iloista opiskeluilmapiiriä yhteisvoimin. Kouluissa on vilkasta kansainvälistä toimintaa.


Janakkalan koulufoorumi on kunnan eri koulujen oppilaiden ja opiskelijoiden kohtaamispaikka ja vaikuttamiskanava. Foorumilla käsitellään vuosittain ajankohtaisia asioita ja arvioidaan edellisen vuoden koulufoorumin ehdottamien toimenpiteiden toteutumista. Teemoja koulufoorumin mietinnöissä ovat olleet mm. koulurauha, opiskelumotivaatio ja iloisen opiskeluilmapiirin luominen sekä järjestyssääntöjen päivittäminen. (Janakkalan kunta, 2019.)



Nuoret


Kuten usein pienillä paikkakunnilla, Janakkalassa on melko vähän harrastusmahdollisuuksia. Kunta tarjoaa nuorisolle kuitenkin jonkin verran toimintaa ja kohtaamispaikkoja. Keskellä Turengin kylää sijaitseva nuorisokeskus Satama ja Tervakosken lukion tiloilla sijaitseva nuorisotila Varikko ovat nuorten yhteiseen oleskeluun, kahvitteluun ja vaikka pelien pelaamiseen tarkoitettu tila. Paikalla on aina nuorisotyön ammattilainen työpareineen ja siellä nuori saa myös kontaktin turvalliseen aikuiseen, jonka kanssa puhua asioistaan. Nuorisotilat kuitenkin ovat auki vain yhtenä päivänä viikossa. Muutenkin kunnan nuoret selvästi kaipaisivat nykyistä enemmän panostusta elämänhallinnan ja hyvinvoinnin tueksi.


Kunnan nuorisotyö tekee yhteistyötä kunnan koulujen kanssa. Yläkouluun siirryttäessä nuorisotyön ammattilaiset ovat apuna luomassa ryhmäytymistä koululuokissa. Kouluissa nuorisotyö toteuttaa oppilaille erilaisia teematunteja. Aiheita ovat ehkäisevä päihdetyö, kiusaaminen, opiskelumotivaatio, ryhmähenki, seksuaalisuus, pelaaminen ja monet muut nuorille tärkeät teemat. Nuorisopalvelut voivat olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa myös koulujen teemapäiviä, kuten liikenneturvallisuuspäivää tai muita erityistapahtumia.


Osana nuorisotyötä toteutetaan myös nuorille ja heidän vanhemmilleen suunnattuja toiminnallisia Askelmat-vanhempainiltoja, joiden tavoitteena on tarjota vanhemmille tilaisuus keskustella nuorten elinoloista, päihteistä, vanhemmuudesta ja nuorten kasvun tukemisesta yhdessä toisten vanhempien, nuorten sekä eri alojen ammattilaisten kanssa. Yhteisen ajan vanhempien kanssa toivotaan lisäävän nuorten luottamusta vanhempiin, tukea nuoren ja vanhemman vuorovaikutusta ja lisäävän kodeissa käytäviä keskusteluja.
Lisäämällä nuorten ja vanhempien keskinäistä ymmärrystä halutaan edistää perheiden hyvinvointia ja antaa vanhemmille tilaisuus luoda yhteisiä pelisääntöjä nuorten kanssa. 


Janakkalassa tehdään etsivää nuorisotyötä 15-29 -vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea elämänhallintaansa. Etsivään nuorisotyöhön voi ottaa yhteyttä, mikäli tarvitsee ohjausta ja tukea oman arkeensa tai tulevaisuuteensa liittyvissä pulmissa. 


Erityisnuorisotyötä tehdään myös kouluissa. Erityisnuorisonohjaaja on mukana yhteiskoulujen arjessa ja toteuttaa yhdessä koulun henkilökunnan kanssa esimerkiksi pienryhmätoimintaa ja erilaisia projekteja.


Kunnan nuorille järjestetään erilaista leiritoimintaa ja retkiä koulujen loma-aikoina, Erasmus-vapaaehtoistoimintaa ja työpajoja.



Janakkalan Nuorisovaltuusto on kunnan alueella asuvien 13-18-vuotiaiden nuorten osallistumis- ja vaikuttamiskanava, jonka toiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Valtuustossa on 10 nuorta ja heidät valitaan nuorisovaltuustovaaleissa.


Tavoitteena on lisätä ja parantaa nuorten osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksia, huolehtia, että nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa ja toimia sanansaattajana nuorten ja päättäjien välillä.


Valtuusto järjestää vuosittain keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia, ottaa kantaa, tekee esityksiä, lausuntoja ja ehdotuksia nuoria koskevissa asioissa. Valtuusto kannustaa kaikkia nuoria olemaan aktiivisia, vaikuttamaan ja ajattelemaan itse.

Nuorisovaltuusto hoitaa vuosittain nuorisopalveluiden myöntämällä avustuksella toteutettujen tapahtumien, hankintojen, toimintojen raportoinnin. (Janakkalan kunta, 2019.)




Perhekeskus


Perhekeskuksessa on tarjolla monipuolisia palveluja lapsille, nuorille ja perheille. Perhekeskuksessa on tietoa, toimintaa, kohtaamisia ja yhdessäoloa. Ideana on se, että kaikki perheiden palvelut löytyvät saman katon alta.



Janakkalan perhekeskus on Kanta-Hämeen ensimmäinen perhekeskus. Perhekeskuksen toimintamallin kehittäminen on osa maamme hallituksen kärkihanketta ja lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa.


Perhekeskus on tarkoitettu perheille, joissa odotetaan lasta tai joissa on alle 18-vuotias lapsi tai lapsia. Perhekeskus tarjoaa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten palveluja. Perheenjäseniä autetaan yhdessä ja erikseen erilaisissa elämäntilanteissa. 

Perhekeskuksen toimintaperiaatteet ovat luottamus, osallisuus, ammattitaito ja yhteistyö.

Palvelut ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia. Palveluihin pääsee ajanvarauksella, eikä palveluihin tarvita lähetettä. Ratkaisuja mietitään ja tuki suunnitellaan perheiden kanssa yhdessä. Yhteistyötä tehdään tarvittaessa koulun, varhaiskasvatuksen sekä muiden tahojen kanssa.


Suurin osa perhekeskuksen työntekijöistä työskentelee keskuspaikassa Turengin terveysasemalla. Ammattilaisia työskentelee myös muissa toimipisteissä ympäri kuntaa, mm. Tervakosken terveysasemalla, kouluilla ja päiväkodeissa.

Palveluohjaaja auttaa, mikäli asiakas ei tiedä keneen ottaisi yhteyttä. Palveluohjauksen tavoitteena on löytää asiakkaan kanssa oikea tukimuoto mahdollisimman nopeasti.

Monet järjestöt ja seurakunnat järjestävät toimintaa perhekeskuksen tiloissa. 

 Perhekeskuksessa toimivat palvelut:



Perhekeskuksessa on tilaa kohtaamisille, yhdessäololle ja toiminnalle kahden kesken ja ryhmissä. Toimintaan osallistumalla saa tietoa ja vertaistukea lasten ja nuorten kasvatukseen, vanhemmuuteen, parisuhteeseen ja perhe-elämään. Järjestöt ja seurakunnat järjestävät mm. luentoja, kahvilailtoja, vertaisryhmätoimintaa ja kerhotoimintaa. Perhekeskuksessa toimii mm. vauvakerho, perhekerho, yhden vanhemman perheiden tapaamiset, suomen kielen kerho ja perhekahvila. Tapahtumakalenteri on nähtävissä täältä: Perhekeskuksen tapahtumakalenteri 


Perhekeskusta kehitetään yhteistyössä perheiden ja kaikkien toimijoiden kanssa. Kuntalaiset voivat osallistua kehittämisryhmään tai antaa palautetta ja ideoita sähköisen lomakkeen kautta. (Janakkalan kunta, 2019.)

Ympäristö ja harrastusmahdollisuudet

Janakkalassa luonto on lähellä. Ulkona liikkuja voi nauttia maalaismaisemista, reippailla metsässä ja rauhoittua järven rannalla. Kunnan alueella on useita rakennettuja leikkipaikkoja lapsille ja monta yleistä uimarantaa. (Janakkalan kunta, 2019.)

Ohjattua liikuntaa tarjoavat ainakin Janakkalan kunta, Janakkalan opintojärjestö ry, yleisurheilua ja painia voi harrastaa paikallisissa yhdistyksissä. Tervakoskella on kunnan suosituin virkistyspaikka, uimahalli.



Lähteet:

Janakkalan kunta

Kuvat: Janakkalan kunta 2019 & Pixabay 2019

1 kommentti:

  1. Kiitos näistä tiedoista!
    Perhekeskus vaikuttaa sellaiselta "palvelut yhdeltä luukulta"-konseptilta, jollaisia on vireillä muissakin kunnissa. Siihen liittyy myös eri ammattialojen yhteistyö, jonka tärkeydestä Pia on puhunut.

    Ps. Turengista on niin makoisan suussasulavat mielikuvat (Valio), että voisiko Janakkala hyödyntää sitä enemmän markkinoinnissaan?

    VastaaPoista